SWD VS PWD

Moni miettii eroja Espanjanvesikoiran ja Portugalinvesikoiran välillä. Monesti mielletää, että vesikoirat eivät juurikaan luonteeltaan poikkea toisistaan, vaan trimmaus ja koko ovat olennaisia eroja. Tämä on kuitenkin erittäin harhaanjohtava luulo, sillä luonteeltaan nämä kaksi rotua ovat kuin yö ja päivä! 

Avaan tässä hieman käsitystä Espanjanvesikoiran ja Portugalinvesikoiran eroista ja yhtäläisyyksistä.

LUONNE

Koiran luonne ja rodunomainen käyttötarkoitus on ehdottomasti tärkein huomioon otettava asia rotua valittaessa! On tärkeää, että uutta perheenjäsentä suunitellessa otetaan huomioon ympäristö, jossa koira tulee kasvamaan sekä mitä koiralta odotetaan. Jokainen rotukoira on pyritty jalostamaan tietynlaiseen käyttötarkoitukseen tietyin rodunomaisin piirtein. Tämä onkin iso etu etsiä ja  löytää itselleen juuri oikeilla ominaisuuksilla varustettu koirarotu. Toki täytyy muistaa, että JOKAINEN KOIRA ON YKSILÖ! Jokainen kasvattaja tekee omat jalostusvalinnat ja kasvattaa pennut omalla tavallaan. Lopulta jokainen perhe tekee koirasta sen mikä se tulee olemaan. Jotta koirasta tulee jokaisessa perheessä sellainen kuin on toivottu, rotuvalintaan kannattaa panostaa. Oikea peruste koiran rotuvalinnassa ei ole se, että koiran näyttää kivalta, on kivan värinen, ei lähde karvaa, ei allergisoi (mikään rotu ei ole allergia vapaa!), on kivan kokoinen jne. 

Kun valitset perheeseen oikeaa rotua ja oikeaa koiraa on tärkeää, että mietit mitä haluat koiralta. Haluatko harrastaa jotain tiettyä lajia, onko sinulle tärkeää tietyt koiran luonteen piirteet ja käyttöominaisuudet. On tärkeää tiedostaa oma energiataso jo ennen koiran hankintaa. Mikäli koiran energiataso ylittää omasi syntyy helposti ongelmia. Kannattaa huomioida myös muita omia luonteenpiirteitä. 

Korostan vielä, että jokainen koira on yksilö ja luonne eroja on huomattavasti myös rotujen sisällä, sekä ympäristön muokkaama vaikutus koiriin. Tässä tekstissä kuvaan mahdollisimman hyvin yleisesti molempia rotuja ottamatta huomioon ympäristövaikutteita. Nämä ovat tekemiäni huomioita pitkällä kokemuksella molemmista roduista. 

Näissä kahdessa vesikoirarodussa luonteen eroavaisuuksiss mainittavia asioita ovat 

-Portugalinvesikoirat ovat avoimempia, sosiaalisempia ja itsevarmempia kuin Espanjanvesikoirat. 

-Espanjanvesikoira vaatii enemmän sosiaalistuttamista joka toteutetaan oikein. On tärkeää, että koira oppii luottamaan omistajaansa.

-Portugalinvesikoirat omaavat huomattavasti vähemmän vahtiviettiä kuin Espanjanvesikoirat, tässä on selviä yksilöeroja.

-Espanjanvesikoira on erinomainen harrastuskoira varsinkin kun tavoitteet on korkeammalla. Espanjanvesikoiralla riittää motivaati harjoitellaa uudestaan ja uudestaan. Espanijanvesikoira on työkoira ja se nauttii työnteosta ja tarvitsee sitä. Tämä ei suinkaan tarkoita pakkotreeniä koirakerhoilla vaan motivointi ja työntekoa voi soveltaa arkisiin asioihin.

-Portugalinvesikoiran kanssa voi harrastaa yhtälailla ja kärsivällinen kouluttaja saa hyviä tuloksia myös Portugalinvesikoiran kanssa. Portugalinvesikoiran työ motivaatio kuitenin loppuu kun asiaa on jo monesti hiottu. Portugalinvesikoira on kuitenkin huvä harrastuskoira kokemattomammalle koiranomistajalle. Yhteisestä tekemisestä tulee varmasti hauskaa.

-Portugalinvesikoira on hassun hömelö hauskuuttaja kun Espanjanvesikoiran huumori ei aina riitä sille tasolle kuin Portugalinvesikoiralla. Tämä asia kannattaa ottaa huomioon lapsiperheissä. Varsinkin perheissä joille koira on ensimmäinen. Siinä kun Espanjanvesikoira mielummin hakeutuu pois lasten leikeistä kun taas Portugalinvesikoira mielellään osallistuu leikkeihin. 

-Molemmat rodut ovat energisiä ja vaativat paljon liikuntaa! Kuitenkin Portugalinvesikoira on näistä roduista  energisempi ja vaatii enemmän liikuntaa. 

-Portugalinvesikoira on huomionhakuisempi kuin Espanjanvesikoira. 

-Espanjanvesikoira on kotioloissa melko "näkymätön" ja on rauhaa rakastava koira (kunnes ovikello soi tai ikkunan takana liikkuu joku). Portugalinvesikoira välillä hössöttää, kunnes nukahtaa, jolloin joskus ovikellokin jää huomaamatta... Portugalinvesikoirat rakastavat pehmeitä tyynyjä ja lämmintä syliä, änkevät varmasti päälle nukkumaan tilaisuuden tullen, kuin pikku sika. Kun taas Espanjanvesikoira käpertyy nöyränä mielummin hieman omiin oloihin kunnioittaen ihmisen tilaa ja tulee kun kutsu käy.

- Riistaviettiä molemmissa roduissa on jonkin verran, mutta molemmissa roduissa on yksilöeroja. Toisilla vietti voi olla hyvinkin voimakas kun toisilla ei ole juurikaan. Rotuja ei ole jalostettu metsästyskoiraksi, joten riistavietti ei kuitenkaan ole niin voimakas kuin niihin jalostetuilla koirilla.  Kumpikin rotu viihtyy hyvin omistajan/perheen läheisyydessä eikä mielellään lähde turhan kauas. Yleisesti kuitenkin portugalinvesikoirat irroittautuvat kauemmas omistajastaan esim. metsälenkillä. Pysyttelevät kuitenkin hyvin näköetäisyydellä.

-Espanjanvesikoirilla on usein paimenviettiä, toisilla enemmän kuin toisilla. Tämä asia kannattaa huomioida lapsiperheisiin koiraa valittaessa.

Vielä yhteenvetona luonteista 

Espanjanvesikoira on haasteellisempi koira ensimmäiseksi koiraksi. Se soveltuu hyvin määrätietoiseen perheeseen, jossa mahdollisesti on jo kokemusta koirista, ja on kiinostusta panostaa enemmän koiran kouluttamiseen ja sosiaalistuttamiseen. 

Portugalinvesikoira soveltuu hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Portugalinvesikoiran luonne on leikkisä, avoin ja ihmisrakas. Nämä piirteet helpottavat kokemattomampaa kouluttajaa kouluttaa koira yhteiskuntakelposeksi.

Molemmat koirarodut ovat ihan mielettömän ihania rotuja! Oikeissa kodeissa, oikealla koulutuksella ja käsittelyllä koiraista saa upeita perheenjäseniä ja ihania rotunsaedustajia! 

Muista, että hyväluonteinen Espanjan- tai Portugalinvesikoira ei tarkoira sitä, että sen täytyy käyttäytyä kuin kultainennoutaja! 

Koira kuin koira rodusta riippumatta vaatii sosiaalistuttamista, koulutusta, aikaa ja panostusta.  


ULKONÄKÖ

Rodunomaisessa trimmauksessa rodut pokkeavat toisistaan huomattavasti. 

-Portugalinvesikoiralla ajellaan kuono ja pylly lyhyeksi, etuosaan kasvatetaan pitä turkki. Tätä kutsutaan leijonatrimmiksi. (pennut eivät synny tähän trimmiin) Portugalinvesikoiran rodunomainen trimmi vaatii huolenpitoa ja harjaamista. Turkin laatuja on kahta; Kihara (kuin Espanjanvesikoiralla) ja laineikas. Kiharat portugalinvesikoirat harjataan myös kuten laineikkaat.

- Espanjanvesikoira Ajellaan n. 1-2 kertaa vuodessa ja sen annetaan kasvaa kauttaaltaan tasaiseksi. Turkkia ei harjata, vaan turkin tulee muodostaa rasta nyörejä.  

Rotumääritelmänmukaisesti rodun ulkonäkö hieman poikkeaa toisistaan rakenteellisesti. Kuitenkaan maallikon silmä tuskin kovin helposti erottaa rotuja toisistaan silloin kun molemmilla on turkit ajettu alas. 

KOKO

Espanjanvesikorat ovat hieman Portugalinvesikoiraa pienempiä. Molemmissa roduissa kokovaihtelua on jonkin verran.  Uroksissa kuitenkin kokoero on huomattavampi. Kuitenkin näiden kahden rodun välillä valittaessa kokoero on pieni luonne eroihin verrattuna. Kehottaisinkin enemmän punnitsemaan luonne asiaa kuin tässä tapauksessa koiran kokoeroa!

                  Kuvassa kaikki narttuja, vasemmalta 2. portugalinvesikoiraa ja  4. espanjanvesikoiraa

Kennel SANTONJA
Kaikki oikeudet pidätetään 2018
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!